reede, 3. aprill 2020

Kolmas nädal - väikesed tuterdised

Maya ei jõua ära oodata millal need tudisevad koerahakatised kasvavad. Salaja hiilib pesakasti äärde või hüppab suisa sisse kontrollima, kas nüüd tullakse mängima või mis toimub. Kuidagi ei tee koerale selgeks, et ei ole tema koeralapsed. Odiel nagu meestel ikka - täitsa savi. Ainult suurema piiksumise peale jookseb kogu turvateenistus pesa juurde kohale.
3.nädal
Jätkuv kodune isolatsioon võimaldab õhtuti rohkem raamatuid lugeda. Võtsin ette suurepärase koeraraamatu T.Kaimio " Koerte käitumine". Viimasel Tiia Ariko loengul sain hea vihje ja Marika laenas oma raamaturiiulilt. Nüüd on kordustrükk ka väljas ja soovitan lugemiseks osta. Ääremärkusena olgu öeldud, et mu suurem tütar oleks hea meelega selle raamatu enne papillon Sansa soetamist läbi lugenud, et ennetada ümberõpetamise vajalikkust täna. Aga Sansa käitumisega jätkuvalt tegeleme ja yorkiedega ei ole ta absoluutselt võrreldav tõug, kuigi mõlemad on seltsikoerad.


Siinkohal siis keskendun järgnevatel nädalatel kutsikate esimese kahe elukuu arengu edasiandmisele võrreldes autori vaatenurgast, kui mõni teist seda 369 leheküljelist raamatut läbi ei viitsi lugeda. Nüüd hakkab tulema puhast KULDA ja mitte üheski väites edaspidi ei tasu kahelda!

Sünnijärgne periood 0-14 päeva
"Kutsikas ei suuda iseseisvalt tagada oma termoregulatsiooni ning ei näe ega kuule. Kui kutsikal on külm, siis roomab ta ilmeksimatult ema või kuhjas koosmagavate õdede-vendade juurde sooja. Kutsika liikumisviis on peamiselt roomamine. Ta lohistab ennast esikäppade abil edasi ning ei toetu veel käppadele. Silmalaud on tihedalt suletud ja kõrvade kuulmekäigud ei ole veel avanenud. Kutsikas veedab tegelikult kogu aja süües ja magades. Magavad kutsikad võpatavad ja niutsuvad: selles arenguetapis moodustab suurem osa kutsikate unest REM-uni.

Kuigi kutsikaid ja ema pole vaja häirida rohkem, kui on hädavajalik, tasub kutsikaid hakata iga päev tõstma ja sõbralikult käte vahel pöörama juba esimestel elupäevadel. Enamikul koertel kujuneb täiskasvanulik uute nähtuste vältimiskäitumine välja alles mitme nädala vanuselt, kuid pole harvad needki juhud, kui kutsikas hakkab kohe peale silmade avanemist varasemast erinevaid olukordi võõristama."
Mis toimub, miks magada ei lasta?
Seda me siin iga päev perega pesakasti ääres teemegi. Käime neid lühiajaliselt nunnutamas ja paitamas. Koeral, kes sünnist saati on saanud AINULT positiivseid kogemusi, tekib usaldus inimeste vastu ja temas pole hirmu varjugi. Mõelgem nüüd sõbrad nendele õnnetutele koertele, kes kusagil koertefarmide juures puurides elavad. Palju nende eest hoolitsetakse või kui enesekindlad koerad neist kasvavad?!

Väidetavalt koera närvisüsteem areneb mitmekesiste kogemuste tagajärjel kiiremini. Kutsikad, kellega on pärast sündi iga päev tegeldud, saavad hiljem keskmisest paremini  hakkama probleemide lahendamisega või motoorikat nõudvate ülesannetega.

Üleminekuperiood 10-16 päeva
"Alguses on nägemine väga nõrk ning kutsikas ei suuda liikuvat emaskoera jälgida, samas neljanädalaselt kutsikas näeb sama hästi kui täiskasvanud koer. 14-18 päeval vanuselt hakkavad avanema kuulmekäigud ja kutsikad võpatavad tugevaid helisid kuuldes. Perioodi lõpupoole suudab kutsikas lõpuks ometi aistida maailma hääli ja vaadata enda ümber. Ta ei kõiguta enam kõndides oma pead edasi-tagasi, vaid suudab orienteeruda silmade abil."

Kõik klapib, oleme hetkel üleminekuperioodis. Tibud hakkavad vaikselt end jalgele ajama ning vaaruvad vabisevatel jalgadel. Nüüd, kus silmad peas on järjest keerulisemaks läinud selgete piltide saamine. Nad on ärkvel nii püsimatud.
Uus suurem pesakast ootab juba püsielanikke. Niipea, kui käpad üle sünnikasti pistetakse, teeme ümberkolimise. Seniks aga naudivad vanemad koerad chillimist minu tänases kodukontoris.
Mitu koera on pildil?
No ja küüned on meil juba üliteravad. Valitsus keelas küll ilusalongide tegevuse ära aga kodusalongis on kõik lubatud. Kristina, HELP!!! Ma siin üritasin aga ei saa üksi vingerdavate kehadega hakkama.

Odie kuulab linnulaulu metsas
Seniks aga toredat algavat nädalavahetust kõigile. Otsige inimvaba mets ja kuulake linnulaulu.

Ps. 2 poissi ootavad veel sooviavaldusi, kui keegi juhuslikult sooviks yorkie kutsikat :)
https://magical.charmer.yorkshire.ee/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tibupojad lendasid pesast välja!

Kätte on jõudnud aeg, kus ulakad poisiklutid kolivad uute omanike juurde. Mõni mäng läheb meil siin täitsa käest ära ja ellujäämise nimel tu...