teisipäev, 1. august 2017

Lapsed ja koerad?

Minul olid lapsepõlves koerad. Mäletan, kuidas isa oli koera võtmisele kategooriliselt vastu. Lõpuks oli see ikkagi rohkem isa kui meie koer.

Uskumatu aga mul ei olnud vahepeal 17 aastat oma koera! Elasime korteris ja lapsele võtsime lontkõrv küülikud.

Ilus ja noor Bonny 2004 a.
Päris MEIE koer tuli 2003 kevadel, kui olime oma majja kolinud. Tahtsime 12 aastasele tütrele tookord üllatust teha ja käisime mehega kahekesi koera vaatamas. Seega soovitus kõigile - ära võta esimesele kohtumisele LAST kaasa. See ei ole impulssost kassatsoonist ja seda laste nuttu "mina tahan" ei jõua sa pärast ära kuulata. Mees oli siis kassidega harjunud ja me tulime sealt ilma koerata tulema, sest "mina kardan suuri koeri" jäi võitjaks. Veidike müügitööd "sa kasvad koos koeraga" ja idee sai teoks. Me tõime koduvalvuri ära.

Selle aasta lõpus täitub meie Bonnyl juba 15 aastat! Nooremana käisid koos mehega jooksmas. Täna jagame koduvalvurit ühises hoovis naabritega. Meie katame söögilaua ja nemad teevad jalutuskäigud metsas :)

Kui Kevin  2005.aastal sündis, siis oli Bettike aastane. Kujutage ette aastase koera paanikat, kui koju saabus mingi vääksuv titt. Esimene aasta tuli koeri järjepidevalt keelata, et nad beebi und ei häiriks. Järgimised aastad tuli last keelata, et ta koerte und ei häiriks või koerakausist ei sööks või mänguasju laiali ei jätaks või koera sabast ei tiriks ....

Bettikese pesakond 2007
Kas olete valmis lapsevanemana koera heaolu eest seisma, kuna siinkohal võib kannatada koera närvikava, kui laps teda väntsutab ja torgib? Kevinil oli keelatud koera sülle võtmine välja arvatud siis, kui ise seda tegin.

Olen kuulnud juhtumeid, kus laps võtab koera sülle aga ei oska teda hoida. Väike koer hüppab liiga kõrgelt maha ja murrab oma kondid. Mõned koerad on isegi magama pandud, sest nad muutuvad agressiivseks kuna lapsed on neid kiusanud. Kas tõesti sellist valu tahame oma lemmikloomale või on targem lastele selgeks teha kus on piirid?

Kasvatajana on mul väljakujunenud põhimõtted: 0-6 aastase lapsega perele ma kutsikat ei müü!!!

Ükskord tuli kutsikat vaatama isa koos 11.aastase tütrega, kellel oli kodutöö eelnevalt ära tehtud. Ta võttis oma küsimused välja ja me arutasime kõik rahulikult läbi. Perel oli põhimõte, et koera karva eest hakkab tütar ise hoolitsema. Me käisime koos edukalt isegi paaril koertenäitusel.

Kevin esines 10-11 aastasena ka koertenäitustel Laps ja Koer klassis Eestis, Taanis, Rootsis, Kreekas ja Horvaatias ning sai mitmeid auhinnalisi kohti. See ei ole tema hobiks esialgu saanud aga väike vaheldus koertereisidel kindlasti.
Koertenäitus Kreekas 2015 a.

Kevin valis endale 2012.aastal sündinud pesakonnast isase kutsika ja pani talle nimeks ODIE. Koos käisime näitustel ja nüüd on tal 15 tiitliga Rahvusvaheline tšempion (C.I.B) olemas.

Koertenäitus Horvaatias 2017 a.
Kuna Kevin on kasvanud koos 6 koeraga ja 5 pesakonna kutsikatega maast madalast, siis oskab ta koertega arvestada ja neid hoida. Täna julgen ma 11.aastase poisi hooleks päeval jätta oma pesakonna valvamise. Ta tunnistab ise, et sülle neid esialgu ei julge võtta, sest kutsikate väänlevad liigutused on ettearvamatud.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tibupojad lendasid pesast välja!

Kätte on jõudnud aeg, kus ulakad poisiklutid kolivad uute omanike juurde. Mõni mäng läheb meil siin täitsa käest ära ja ellujäämise nimel tu...