laupäev, 16. september 2017

Kodused treeningud

Kindlasti peab alustama koduste treeningutega kohe, kui kutsikas on saabunud koju. Lihtsad käsklused, mis tagavad teie kutsika turvalisuse. Kurb, kui kutsikas jookseb tänavale ja otse sõiduauto alla. Pigem kui oleksite andnud kutsikale käskluse ja ta oleks seisma jäänud ning tulnud joostes teie juurde tagasi?

Kuna tänapäeva koeraomanikud on liiga tolerantsed nii oma laste kui ka koerte suhtes, siis muutuvad koerad üsna pea passiivseteks. Vabakasvatusega koerad? Üsna pea on teil kodus sõnakuulmatud põikpäised koerad, kes teevad mida tahavad!!!

Alljärgnevalt mõningad väljavõtted Gerard O'Shea koolituselt, mida olen järginud.
Alustan „SILMSIDE“ ehk „KONTAKTI“ loomist juba varajases kutsikaeas. Hetkel on nad 10-ne nädalased ja silmakontakt on meil saavutatud.


Kui sul tekib kontroll selle üle, mida koer väärtustab (söök, maius), siis väärtustab ta ka sind. Koertel on 2 väärtushinnangut – positiivne ja negatiivne. Kõige tähtsam sõna, mida koer peaks väärtustama on koera NIMI.
Mis iganes segavate faktoritega koera nime väärtus kahaneb (jooksukaga emane, muud lõhnad jne). Kuidas koerale nime tutvustada? Koer ei õpi seda selgeks kui kõik pereliikmed seda pidevalt korrutavad. Nime peaks kasutama ainult siis, kui oled kindel et koeraga tekib SILMSIDE. Juhul, kui see sul ei õnnestunud, pole vaja nime korrata.

Kuna hetkel on mul kodus veel kaks kutsikat, siis on meil jätkuvalt kasutusel grupinimi KUDI-KUDI. Kui vaja koerad kohale saada, siis see nimi täitsa toimib.

Kui targaks me siis kümnenda nädala lõpuks oleme saanud?

Magical Charmer Bonito Jack Daniel
Magical Charmer Bonito Jazz Olaf

Täna püüdsime esimest korda teha laual nn näitusekoera poose. Kuna nad on hullult temperamentsed marakratid, siis vajab see ikka ahvikannatust, et koer rahulikult seisma saada. Toas oleme harjutanud nn vabaseisakut maiusega. 

Vahelduseks teeme ka ISTU ja LAMA. Kuna aga soov ikka näitustele minna, siis pigem tahaks esmalt SEISA selgeks saada, sest see "raske tagumik" kukub ju kohe maha, kui ta oma nööpidega sulle otsa vaatab.

MC Bonito Jack Daniel
Kas keegi tahaks armastavat kodu pakkuda sellisele ilusate nööbisilmadega poisile? Olen hakanud teha Happy'ks kutsuma. Ta on ülirõõmus tegelane, kes sageli saba liputab. Kasvatajana on mul ainult üks soov - tahaks leida omanikku, kes viitsib treenida ja karva eest hoolitseda, et näitusele minna. Kas leiame sellise kohusetundliku peremehe???

MC Bonito Jazz Olaf
Olaf kolib oktoobri lõpus Rootsi ja naudib kraaklemist Happy seltskonnas.

Koerad ajavad üksteist taga – see on jaht. See mida inimesed nimetavad mänguks on tegelikkuses jaht. Omanikuna pead õpetama koerale, mida ta tohib jahtida ja mida ta teha ei tohi. Nt kasse taga ajada EI tohi. Kui ta on selle halva harjumuse endale juba saanud, siis sellest lahti saada on väga raske.

Näiteks meie vanemate koerte halb harjumus on naabrikoerte peale haukumine ja mööda aiaäärt jooksmine. Kunagi sai see alguse sellest, kui põõsaid veel vahel ei olnud ja hundikoerad meie koerte peale "karjusid". No kaua sa kannatad? Tuleb ju vastu "karjuda". Kahjuks on see halba harjumus kandunud põlvest põlve aastast 2004. Ja tundub, et kutsikatele meeldib seal koerakarjas joosta, kuniks nad jälle ära saan kutsutud.

Uskuge, kõik halvad harjumused koerakarjas on kui nakkushaigus. Kuidagi uskumatult kiirelt jäävad külge.

Enamus koeri kodus on väga neutraalsed, kuna see on nende pind. Väljaspool kodu on teised väärtused. Sina omanikuna pead olema koera jaoks väljaspool kodu sama väärtuslik. Kui nad sind väljaspool kodu ei kuula, siis sa pole eriti väärtuslik.
Naabrinaine kutsikasõbralikus mänguriietuses
Jätkame siis koduste treeningutega ja väärtuste loomisega tulevaste koeraomanike jaoks.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tibupojad lendasid pesast välja!

Kätte on jõudnud aeg, kus ulakad poisiklutid kolivad uute omanike juurde. Mõni mäng läheb meil siin täitsa käest ära ja ellujäämise nimel tu...