reede, 1. mai 2020

Seitsmes nädal - vabakasvatus

Kutsikad on vallutanud täielikult meil pool maja. Oma aedikusse lasen nad ainult ööseks või siis kui kõik koos kodunt ära käime. Need kavalpea ei ole enam nõus seal niisama passima.
Kavaldamise meistriklass 
Tundub, et sellel pesakonnal on tänu eriolukorrale täielik vabakasvatus. Magavad kus tahavad, nii et aeg ajalt pead mööda maja kutsikaid otsima, sest kusagil nurgas on ikka mõni pesa. Lugesin just kokku. Meil on alumisel korrusel 8 kohta, kuhu on võimalik ennast kerra tõmmata. Samas on esimesed käsklused "kudi-kudi siia" ja "sööma" selged. Selle peale joostakse igalt poolt kohale.
Koosolek peale sööki ehk jogurtimokkade puhastamine
Püüan siin mingit ajalist korda söömistele luua aga täiega lastakse üle. Emme oma ripp-rindadega ei tee ka olukorda kuidagi kergemaks. Siinkohal pean kummutama müüdi, et kui kutsikad hakkavad lisatoitu sööma, siis ema enam nende tagant ei korista ... Oi kuidas ootab sooja kakat. RÕVE, mina hetkel Chicol ennast musitada ei lase.
Emme on padjaks
Äratus on umbes 7:00 Chico sisemise kella järgi ja siis nõuavad ka kutsikad aedikust vabadusse pääsemist. Tormavad kõik kööki, saavad oma mollid ette ja kes kui kiirelt söödud saab, see tahab kohe õue. Suuremad. Väikesed pole siiani veel välja saanud. Kardan tibud ära külmetada.

Loomulikult ootab Chico toidujääke, sest alati jätavad kutsikad ka midagi talle. Samal ajal matsutavad kutsid seisvas piimabaaris. Magustoiduks saavad Kreeka maitsestamata jogurtit, mis paistab rohkem pekkivat, kui krõbinad.
Uus pärdikpoiss klassis?
Liikumine kodus on nüüd järjest raskem, sest kutsid on pidevalt osa meie igapäevaelust. Seega on tekkinud "õnnetusi" ehk pissiloike ka kõikjale. Hoian küll igal pool lappe aga alati ei jõuta sinna. Sellega tuleb esialgu arvestada, kui kutsikas on majas.
Täiesti tavaline vaatepilt, mina liigun ühest toast teise ja koerabande 3+4 jookseb järgi. Kogu aeg pead jälgima, et keegi sulle talla alla või ukse vahele ei jookseks. Silmad peavad olema ka selja taga. Parem kutside juures maas istuda ja mängida.


Nõidade ööl, jäime kauemaks telekat vaatama ja magama minnes arvasid tüübid, et nüüd anti neile võimalus tegutsemiseks. Viimati vaatasin kella 01.30 öösel, kui lõpuks magama jäid ja aedikusse sain  ära tõsta. Arvate, et pühade hommikul kauem magada lasti. Kell 7 oli järjekordne äratus ja kõik tegusid täis.
Äratus. Palun tõstke mind ka aedikust välja.
Maipühal oli ilus päikseseline päev ja kutsid valisid pesa, kus päikse käes peesitada. Suured oli millegipärast ülirõõmsad. Isegi Odie hakkas üllatuslikult kutse musitama. Kes videot vaatas, see nägi seda ohjeldamatut sabaliputust ja üksteise musitamist. No tulevad neil vahel sellised hellusehood peale.
Mängimistega on meil väike probleem. Omavahel kraaklemine on oluliselt lõbusam, kui mänguasjad. Niipea, kui püüan mõnda mänguasja piiksutada on Maya kohal ja nõuab asja endale. Kõristada saab, see teda ei eruta.



Proovisin esimest korda kanärimiseks konti anda. Tegelikult kuivatatud pardifilee. Tuleb jälgida, et korralikult närib ja suurt tükki alla ei neelaks. Seega esialgu lubatud ainult omaniku järelvalve all, vajadusel kasvõi teisest otsas kinni hoida ja üksinda koera kondiga koju ei jäta.

Suuruselt tunduvad sellised asjalikud pisikesed pätakad. Eelmisest pesakonnast 180 gr kergemad. Iga gramm on oluline. Nuumame täiega, 5+x päevas.
Kaalumised:
Pisike 622 gr
Kollane/hall 672 gr (kollane pael oli juba väike, uus pael on hall)
Roheline 674 gr
Sinine 720 gr
100 nägu minutis, kui haigutus tuleb


Viimased 16 päeva veel jäänud, siis saavad 2 kuud täis ja võivad koju minna.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tibupojad lendasid pesast välja!

Kätte on jõudnud aeg, kus ulakad poisiklutid kolivad uute omanike juurde. Mõni mäng läheb meil siin täitsa käest ära ja ellujäämise nimel tu...